Royal Opera House -esitykset 

Lontoon Royal Opera Housen ooppera- ja balettikauden 2019 - 2020 esityksistä nähdään 13 teosta Suomen elokuvateattereissa. Valikoidut esitykset on suunniteltu ja ohjattu nimenomaan elokuvateatterikatsojille, ja varten vasten suunniteltujen kamerakulmien ansiosta katsoja voi kokea olevansa tapahtumien keskipisteessä. Elokuvateatterissa pääsee kokemaan huippuluokan esityksiä, joiden rooleissa nähdään kansainvälisiä tähtiä. 

Royal Opera Housen näytöksistä pääsee nauttimaan 


Ooppera:
Wolfgang Amadeus Mozart
DON GIOVANNI

Uuden kauden avaa Mozartin mestariteos! Sarjaviettelijän koston kautta tuhoon päättyvä tarina on täynnä nopeita käänteitä, komiikkaa, juonitteluja, mustasukkaisuutta, nokkeluutta, vihaa – ja lopussa seuraa rangaistus. Nimiroolin laulaa baritoni Erwin Schrott ja ruotsalaissopraano Malin Byström on Donna Anna. 

Musiikki W.A. Mozart
Ohjaus: Kasper Holten
Kapellimestari: Hartmut Haenchen


Don Giovanni: Erwin Schrott
Leporello: Roberto Tagliavini
Donna Anna: Malin Byström
Donna Elvira: Christine Rice
Don Ottavio: Daniel Behle
Zerlina: Louise Aider
Komtuuri: Lars Woldt
Masetto: Leon Košavić 

Esitykset 30.10. alkaen. 


Ooppera: 
Gaetano Donizetti
DON PASQUALE

Uusi produktio! Suosikkitähti, bassobaritoni Bryn Terfel johtaa kansainvälistä tähtikaartia Donizettin ilottelussa. Don Pasquale on keski-ikäinen mies, joka kuvittelee naivansa nuoren lesken Norinan, mutta tällä on muita ajatuksia. Teos on koomisen oopperan ikisuosikkeja, ei vähiten sen musiikin ja solisteilta vaadittavan virtuositeetin vuoksi. Damiano Michieletton riemastuttava ohjaus osoittaa kuinka ajankohtaisia oopperan henkilöt ja tarina ovat.

Musiikki: Gaetano Donizetti
Ohjaus: Damiano Michieletto
Kapellimestari: Evelino Pidò

Don Pasquale: Bryn Terfel
Norina: Olga Peretjatko
Ernesto: Ioan Hotea
Malatesta: Mariusz Kwiecień

Esitykset 14.11. alkaen.


Baletti: 
Kenneth MacMillan / Frederick Ashton / Rudolf Nurejev
KOLMEN BALETIN ILTA:  
CONCERTO / ENIGMA VARIATIONS / RAYMONDA III NÄYTÖS

Royal Ballet esittelee kolmen koreografian illallaan monipuolisuuttaan. Mukana on balettiseurueen alkutaipaleelta Marius Petipan klassikkokoreografia sekä kaksi omien koreografien nykytanssikoreografiaa.
Concerto
: koreografia Kenneth MacMillan, musiikki Dmitri Shostakovitsh.
Enigma variations: koreografia Frederick Ashton, musiikki: Edward Elgar
Raymonda III näytös: koreografia Rudolf Nurejev, Marius Petipan mukaan, musiikki Aleksandr Glazunov

Esitykset 26.11. alkaen.


Baletti: 
Peter Wright
PÄHKINÄNSÄRKIJÄ (Štšelkuntšik, The Nutcracker)

Peter Wrightin tekemästä koreografiasta on tullut yksi kaikkien aikojen pisimpään esitetyistä ja lumoavimmista versioista Tshaikovskin musiikkiin pohjautuvasta klassikosta. On jouluaatto. Taikuri Drosselmeyer loihtii nuoren Klaran seikkailuun, jossa aika pysähtyy, perheen olohuone muuttuu suureksi taistelukentäksi ja taikamatka vie Klaran Lumen maan kautta Karkkimaahan. Tshaikovskin upea musiikki, mahtavat lavasteet ja Royal Ballet'n valloittava tanssi tekevät Pähkinänsärkijästä jouluun olennaisesti kuuluvan elämyksen.

Esitykset 17.12. alkaen.


Baletti: 
Ninette de Valois
COPPÉLIA

Lumoava ja hauska klassikkoteos on tarina rakkaudesta, ilkivallasta ja mekaanisista nukeista. Leo Delibes’n ihastuttava musiikki on Ninette de Valois’n moniulotteisen koreografian pohjana. Koko balettiseurueen tekninen tarkkuus ja komedialliset kyvyt pääsevät Coppéliassa oikeuksiinsa. Osbert Lancasterin lavasteet ja puvustus herättävät värikkään sadun maailman eloon koko perheen baletissa.

Esitykset 9.1. alkaen.


Baletti: 
Marius Petipa
PRINSESSA RUUSUNEN
(Spjaštšaja krasavitsa, The Sleeping Beauty) 

Produktio on ihastuttanut Royal Ballet’n yleisöä jo vuodesta 1946. Se elvytettiin balettiseurueen 75-vuotisjuhliin vuonna 2006. 1900-luvun huomattavimpiin lavastajiin kuuluneen Oliver Messellin lavasteet restauroitiin ja päivitettiin Peter Farmerin produktioon. Kuninkaan hovin loisto, prinssin matka umpeen kasvaneeseen linnaan ja tunnetun sadun värikkäät henkilöhahmot tekevät Prinsessa Ruususesta vertaansa vailla olevan spektaakkelin. Marius Petipan alkuperäiskoreografia ja Pjotr Tshaikovskin lumoava musiikki saavat produktiossa seurakseen Frederick Ashtonin, Anthony Dowellin ja Christopher Wheeldonin Royal Ballet’lle laatimat osiot. 

Esitykset 6.2. alkaen.

 

Ooppera:

Giacomo Puccini
LA BOHÈME 

Puccinin nuorta rakkautta käsittelevä, 1800-luvun Pariisiin sijoittuva ooppera on täynnä kaunista musiikkia, lyyrisiä aarioita ja mahtavia kuorokohtauksia. Viiltävä loppukohtaus sai jopa säveltäjän itsensä itkemään. Richard Jonesin ohjaus tavoittaa komedian, romantiikan ja tragedian yhdistelmän yhdessä Stewart Laingin lavastuksen ja puvustuksen kanssa. Sonya Yoncheva ja Charles Castronovo kuuluvat Puccinin boheemien rakastavaisten parhaisiin nykyhetken tulkitsijoihin. Osa solisteista on mukana nuorten taiteilijoiden Jette Parker Young Artists -ohjelmassa. 

Esitykset 20.2. alkaen. 

 

Baletti: 
Cathy Marston & Jerome Robbins
THE CELLIST / DANCES AT A GATHERING  

Koreografi Cathy Marston on toiminut aikaisemmin Royal Opera Housessa nimikkeellä Associate Artist sekä Bernin baletin johtajana. Hän on kansainvälisesti tunnettu koreografi, jonka teoksia halutaan esittää eri puolilla. Hänen Royal Ballet’n päänäyttämölle tekemänsä ensimmäisen koreografian inspiraationa on toiminut sellisti Jacqueline du Prén elämä ja ura.

Jerome Robbinsin elegantti ja kaihomielinen klassikko on illan toinen koreografia. Se on puhdasta tanssia viidelle parille sovitettuna Chopinin musiikkiin, taitavuuden ja kekseliäisyyden mestariteos.

The Cellist

Koreografia: Cathy Marston
Musiikki: Philip Feeney
Skenaario: Cathy Marston & Edward Kemp
Lavastus: Hildegard Bechtler
Puvustus: Bregje van Balen
Valosuunnittelu: Jon Clark
Kapellimestari: Andrea Molino

Dances at a Gathering
Koreografia: Jerome Robbins
Musiikki: Frederic Chopin
Puvustus: Joe Eula

Esitykset 19.3. alkaen.


Ooppera: 
Ludwig van Beethoven
FIDELIO

Uusi produktio! Beethovenin ainoa ooppera on mestariteos, moraalisesti ylentävä tarina uhkayrityksestä ja voitosta. Royal Operan musiikillinen johtaja Antonio Pappano johtaa orkesteria ja Jonas Kaufmann laulaa piinatun poliittisen vangin Florestanin roolin. Florestanin vaimon Leonoren, valepukuisen ”Fidelion” roolin laulaa norjalaissopraano, vuoden 2015 Operalia-voittaja Lise Davidsen. Tobias Kratzerin uusi produktio tuo yhteen Ranskan vallankumouksen terrorin synkän todellisuuden ja oman aikamme kuvatessaan Fidelion inspiroivaa sanomaa yhteisestä ihmisyydestä.

Esitykset 12.4. alkaen.

Baletti: 
Liam Scarlett
JOUTSENLAMPI (Lebedinoje ozera, Swan Lake) 

Vuonna 2018 ensi-iltansa saaneen Liam Scarlettin mahtavan produktion ensimmäinen uusi tuleminen. Produktio on uskollinen Marius Petipan ja Lev Ivanovin tekstille, mutta Liam Scarlettin lisäkoreografia ja John Macfarlanen suurenmoiset lavasteet ja puvustus hengittävät uutta eloa eittämättä tunnetuimpaan ja rakastetuimpaan klassiseen balettiin. Koko ensemble loistaa tuhoon tuomitun rakkauden ikuisessa tarinassa, mestariteoksessa, joka on täynnä ikonisia hetkiä. 

Esitykset 23.4. alkaen.

 

Ooppera: 
Pietro Mascagni & Ruggero Leoncavallo
CAVALLERIA RUSTICANA / PAJATSO (Pagliacci) 

Kaksi oopperaklassikkoa vedetään yhteen eteläitalialaisen kylän elämää kuvaavassa produktiossa. Kiertävä teatteriseurue vierailee kylässä ja tunteet purkautuvat. Damiano Michieletton palkittu ohjaus esittää elävästi salatun rakkauden ja kontrolloimattoman mustasukkaisuuden nopeasti muuttuvat käänteet. Roberto Alagna loistaa Canion roolissa Pajatsossa.  

Esitykset 14.5. alkaen.

 

Baletti: 
Wayne McGregor 
THE DANTE PROJECT 

Danten Jumalainen näytelmä on eeppinen matka läpi kuolemanjälkeisen elämän. Se sulkee sisäänsä Helvetin kauhut, Kiirastulen ja Paratiisin. Danten oman maanpakolaisuuden tuska inspiroi runoelmaa, ja se seuraa hänen tietään kriisistä ilmestykseen, oppainaan hänen kirjallinen sankarinsa Vergilius ja kadotettu rakkautensa Beatrice. Royal Ballet’n uraauurtava nimikkokoreografi Wayne McGregor tekee produktiossa yhteistyötä palkitun tiimin, nykysäveltäjä Thomas Adèsin ja kuvataiteilija Tacita Deanin kanssa. He tuovat meidät lähemmäs Dantea ja hänen epätavallista visiotaan. 

Esitykset 23.6. alkaen.

 

Ooppera: 
Richard Strauss 
ELEKTRA

Uusi produktio! Richard Straussin kreikkalainen tragedia Elektra nähdään palkitun ohjaajan Christof Loyn uutena produktiona. Tinkimätön ooppera kertoo tyttärestä, joka suunnittelee veristä kostoa ja hulluuteen vajoavasta äidistä. Antonio Pappano johtaa musiikkia, joka yhdistää väkivallan hetkittäiseen hellyyteen. Huippusolisteihin kuuluvat ruotsalaissopraano Nina Stemme nimiroolissa ja Klytaimnestran roolidebyyttinsä tekevä Karita Mattila. 

Esitykset 6.8. alkaen. 


Royal Opera Housen kauden 2019 - 2020 esityksiä nähdään Suomen elokuvateattereissa 13 paikkakunnilla:

Espoo (Kino Tapiola), Helsinki (Cinamon Redi, Korjaamo Kino ja Riviera), Hämeenlinna (Bio Rex), Hyvinkää (Bio Rex), Kajaani (Bio Rex), Mäntsälä (Cinema Mäntsälä), Porvoo (Bio Rex), Rovaniemi (Bio Rex), Seinäjoki (Bio Rex), Tornio (Bio Rex), Vaasa (Bio Rex). Bio Rex -ketju

Cinamon

Kino Tapiola

Korjaamo Kino

Elävienkuvien teatteri 

Ooppera:
DON GIOVANNI

31.10.

31.10.

3.11.

 3.11. 
Korjaamo Kino Bio Rex 

3.11.

Ooppera:
DON PASQUALE 

14.11.

14.11.

17.11.

 17.11. 
Korjaamo Kino Bio Rex 

17.11.

Baletti:  CONCERTO / ENIGMA VARIATIONS / RAYMONDA III NÄYTÖS

28.11.

28.11.

-

 26.11. 
Korjaamo Kino Töölö 

-

Baletti:  COPPÉLIA

9.1.
(ei Hyvinkäällä) 

9.1.

-

-

-

Baletti:  PÄHKINÄN-SÄRKIJÄ 

19.12.

19.12.

22.12.

 17.12.
Korjaamo Kino Töölö 

22.12.

Baletti:  PRINSESSA RUUSUNEN

6.2.

6.2.

9.2.

11.2.
Korjaamo Kino Töölö 

9.2.

Ooppera:
LA BOHÈME

20.2.

20.2.

23.2.

23.2. 
Korjaamo Kino Bio Rex 

23.2.

Baletti:
The Cellist / Dances at a Gathering

19.3.

19.3.

-

24.3.
Korjaamo Kino Töölö 

-

Ooppera: FIDELIO 

16.4.

16.4.

12.4.

19.4.
Korjaamo Kino Bio Rex 

12.4.

Baletti:  JOUTSENLAMPI 

23.4.

23.4.

26.4.

28.4.
Korjaamo Kino Töölö 

26.4.

Ooppera:  CAVALLERIA RUSTICANA / PAJATSO 

14.5.

14.5.

17.5.

17.5.
Korjaamo Kino Bio Rex 

17.5.

Baletti:
THE DANTE PROJECT

25.6.

25.6.

-

23.6.
Korjaamo Kino Töölö

-

Ooppera:  ELEKTRA 

6.8.

6.8.

6.8.

6.8. 
Korjaamo Kino Bio Rex

6.8.