Taideaarteita maailmalta: Hitler vartaan Picasso ja muut
(Hitler versus Picasso and the others)
Natsien pakkomielle taiteeseen
Sensaariomainen ja elokuvallinen matka neljään upeaan näyttelyn. Uskomattoman hieno dokumentti kadoksissa olleista ja salatuista taideteoksista. Toisen maailmansodan aikana natsit tuomitsivat niin kutsutun “rappiotaiteen” paheksuttavana ja veivät vainotuilta juutalaisilta merkittävän määrän taideteoksia. Nyt pääsemme elokuvalliselle matkalle neljään upeaan taidenäyttelyyn, joka paljastaa salaisuuksia Hitlerin sekä natsihallinnon taideaarteista. Päivänvalon näkevät Picasson, Matissen, Renoirn sekä Chagallin teokset. Taideteokset, jotka natsihallinto ryösti ja piilotti ja jotka luultiin jo menetetyiksi.
Dokumentti alkaa uskomattomalla Gurlittin tapauksella: hän myi natsien takavarikoimia ja ryöstämiä taideteoksia eteenpäin ja piti osan tauluista itsellään. Kyseessä on valtava kokoelma. Esittelijänä toimii Toni Servillo, joka tunnetaan parhaan vieraskielisen Oscar-palkinnon voittaneen Suuri kauneus (The Great Beauty) -elokuvan pääroolista sekä kahdesta European Film Awars -palkinnosta.
1937 järjestettiin näyttely, jonka tarjoitus oli paheksua vääränlaista taidetta ja leimata se, ja samaan aikaan Hitlerin käskystä takavarikoitiin klassisen taiteen teoksia, mestaritöitä, jotka ajateltiin sijoitettavan suureen taidemuseoon hänen vanhaan kotikaupunkiinsa Linziin.
Dokumentti tuo esiin monia inhimillisiä ja vaikuttavia taiteellisia kertomuksia, jotka kietoituvat yhteen kolmen suuren näyttelyn ympärille.
"Degenerate Art", Munchen, 9. heinäkuuta 1937
Natsihallitus järjesti Münchenissä näyttelyn, jossa oli esillä 650 teosta, jotka oli takavarikoitu 32 saksalaisesta museosta ja keräilijöiden yksityiskokoelmista. Taideteokset valittiin modernin taiteen joukosta, joka ei ollut natsien propagandan kanssa linjassa.
"21 rue La Boétie", Pariisi, maaliskuu 2017
Huffington Postin johtaja Anne Sinclair kertoo isoisästään, Paul Rosenbergistä, joka oli yksi kiinnostavimmista galleriaomistajista ja taidevälittäjistä 1900-luvun alussa. Hän oli Ranskan juutalainen sekä Picasson, Braquen ja Matissen ystävä ja merkittävä taidekeräilijä. Hän avasi gallerian, jossa oli esillä ns. rappiotaidetta. 1942 natsit riistivät häneltä niin kansalaisuuden kuin hänen taidekokoelmansa.
"Gurlitt Collection", kahdessa paikassa:
Viimeinen osa tuo meidän syyskuuhun 2010. Juna kiihdyttää raiteilla ja matkassa on vanhempi saksalainen herrasmies, joka osoittautuu Cornelius Gurlittiksi. Hänen isänsä, Hildebrand, oli Hitlerin taidevälittäjä ja kauppias. Cornelius piilotteli jonkin verran mittaamattoman arvokkaita taideteoksia, mm. Matissen “Portrait of a Lady” -maalausta, joka kuului impressionismiä rakastavalle taideasiantuntijalle Paul Rosenbergille.
Hitler vastaan Picasso ja muut -taidenäytökset:
- ma 9.4. Helsinki, Tampere, Turku, Jyväskylä, Kuopio ja Oulu
- ke 11.4. Helsinki, Tampere, Turku, Espoo